- Stal Bangaerde
- sinds 1983
- zwart, middenmaat en grote maat
'Van Bangaerde':
Meer dan 30 jaar shetlandpony fokkerij!
In september 1983 kochten Dennis en Marja de zwarte grote maatse eerste premie merrie Orchidee van de Kuper (v. Scurry of Marshwood) voor hun dochter Stephanie.
De shetlandwereld was hen toen nog vreemd, doch die van de paarden niet. Op achttienjarige leeftijd kocht Denis zijn eerste pony, een Newforest, waarmee hij op een zeker moment ook Marja enthousiast wist te krijgen. In de jaren die daarna volgden leerden beide paardrijden en maakten de pony’s plaats voor paarden. Kwpn’ers vulden de boxen en reed Marja zelfs af en toe een military. Er werd verder gekeken en zo waren er jarenlang, tot aan 1990, Arabische volbloeds te zien in de weilanden. De plaketten aan de wand herinneren aan de successen uit die tijd, veelal ook internationaal.
En de ervaringen hebben ze met succes gebruikt in hun shetlandfokkerij en ook met succes weten over te brengen op hun dochter.
In het voorjaar van 1984 werd de hoogdrachtige Fluffy of Marshwood gekocht bij Frans Martens. Twee dagen later werd een merrieveulen geboren: Wodette van Dorpzicht (v. Newton van Dorpzicht). Bewust werd er toen gekozen voor een oudere merrie die in de fokkerij al wat gepresteerd had, namelijk onder meer de eerste premie dochters en kampioensmerries Telstar en Vera van Dorpzicht. Wodette werd tijdens de premiekeuring gelijk uitgeroepen tot veulenkampioen en op oudere leeftijd ook dagkampioen. Deze Wodette, 25 jaar geworden, heeft door de jaren heen voor de nodige successen gezorgd. Uit de combinatie met Sinjeur van de Amstelhof, die in 1987 op stal kwam, bracht zij vijf eerste premie dochters (Celesta, Graffity, Honeytime, Roulette en Tiffany).
Orchidee was er voor dochter Stephanie. ‘Een zwarte, dat wilde ze, ik had liever een vos gekocht, maar ja het zou haar pony worden’, zegt Dennis. In eerste instantie was de merrie bedoeld om te leren rijden. Doch al snel bleek dat de interesse meer uitging naar een veulentje fokken en de keuringen. Orchidee werd gedekt door Newton van Dorpzicht. Helaas liep dat met veulenen niet goed af, een dood merrieveulen. Na enige tijd overleed ook Orchidee hierdoor, en was het plezier voor Stephanie voor even weg.
Doordat de merriestapel zich desondanks toch zo langzamerhand wat uitbreidde opperde Marja dat het goed zou zijn een hengst te huren, de veulens en merries waren immers tijdens de mooiste tijd van huis. En zo kwam Sinjeur van de Amstelhof in beeld.
Sinjeur
‘Sinjeur is ruim 20 jaar bij ons geweest.’ Hij was in 1990 de eerste shetland hengst, bij wijze van proef op de Dierenfaculteit te Utrecht, die door middel van KI werd ingezet. Uit die jaargang zijn geboren meervoudig hengstenmoeder Felice van de Viersprong en gebruikstopper Feddo van de Kneuterhof’, aldus Dennis.
Sinjeur zelf is uit de eerste jaargang van Newton en werd aangewezen als beste driejarige destijds. Moeder is de superpreferente Orchidee van Spuitjesdom, een dochter van Rosengo of Transy en Sweetheart of Marshwood.
In zijn verdere keuringscarrière behaalde hij in eerste instantie enkele tweede premies; echter het tweede jaar dat hij in handen was van de familie Scheiberlich kon een eerste premie worden bijgeschreven. Het jaar daarna won hij zelfs zijn rubriek en bleef met Patrick van de Uitweg en William van de Vier Hoeven als laatste over in de strijd om het kampioenschap. In 1990 maakte hij zijn opwachting in Parijs en werd daar reserve wereldkampioen.
Maar in de fokkerij wellicht nog betere resultaten. In zijn Limburgse jaren bracht hij onder meer keuringstoppers als Youri van de Horst, Zira van Bentjes, Barones en Balade van de Romer.
In 1988 werden de eerste Sinjeur-veulens op Bangaerde geboren. Wodette bracht het merrieveulen Celesta, die in de voetsporen van haar moeder trad: het veulenkampioenschap. Met halfzusje Widette van Dorpzicht (v. Newton x Odette van Dorpzicht) was er Cadanza. “Dit veulen heb ik aan Stephanie gegeven. Met de komst van Widette en Sinjeur kreeg zij weer plezier in het ponygebeuren. En dat plezier is gebleven. Cadanza en Celesta regeerden de Noordhollandse keuringsbaan in de jaren daarna. Als enters jeugd- en reservejeugdkampioen; Cadanza als tweejarige nogmaals jeugdkampioen. Een zeldzaamheid in die tijd. Uiteraard groeiden beide merries naar een eerste premie. Cadanza bracht op haar beurt de beide kampioensveulens Nijinski en Olyka, beide kinderen van Jazz van Bangaerde.
Jingo of Marshwood
Inmiddels was de imposante Jingo of Marshwood aangekocht via de heer Chris Mus. Zij bracht Djizzda en Ellingo. Ellingo kan bogen op een mooie carrière. Als veulen geen premie, doch als enter reserve kampioen, als driejarige reserve dagkampioen en een jaar later dagkampioen. Op dat moment had ze ook haar eerste veulen aan de voet: Indigo (v.Tyfoon van de Kozakkenhoeve), die dezelfde dag reserve veulenkampioen werd. Als twenter reserve jeugdkampioen en op vierjarige leeftijd onverslaanbaar! Indigo bracht met Midas van Bunswaard twee veulens: Violet en Wilco. Inmiddels is de merrie alweer enige jaren in Denemarken. In de fokkerij van Ellingo was niet altijd even veel geluk, de laatste twee jaren werden haar veulens dood geboren, maar ze blijft een sieraad in de wei.
Graffity is de tweede dochter uit de combinatie Sinjeur x Wodette: als tweejarige rubriekswinnares op de internationale show te Ermelo, inmiddels kroon en bekroond met een eerste premie. Een jaar later volgde uit deze combinatie Honeytime. Bij de geboorte waren Denis en Stephanie aanwezig. Denis: de omvang van de benen toen deed vermoeden dat een hengstveulen geboren zou worden, maar een fors gebouwd merrieveulen bleek, de enige merrie dat jaar. En wat voor een! Reserve veulenkampioen, meerdere malen maatkampioen en rubriekswinnares op de Jubileummanifestatie.
Dat jaar werd door wat pech gereisd met de hele merriestapel. Voordeel was nu dat er gebruik gemaakt kon worden van meer verschillende hengsten. Alhoewel het meerdere jaren achtereen gebruiken van een hengst ook zo z’n voordelen heeft: vooral de homogeniteit die je daarmee krijgt is een prachtig gezicht, zeker als je merriestapel ook nauw aan elkaar verwant is.
Andere hengsten die gebruikt zijn door de jaren heen zijn onder meer Dougal van Bunswaard, Delgado van ’t Slot, Tyfoon van de Kozakkenhoeve, Amor van de Amstelhof, Gideon van de Schaapshoeve en Midas van Bunswaard. Het bleek dat de combinatie met ‘Mustang’ hengsten niet voldoende ‘klikte’. Amor daarentegen bracht gemiddeld goed kwalitatief merriemateriaal (K’neeltje, Katum, Klassique, Loesje, Lou Lou, Liza, Louise, Libelle, Momenta) en zo ook Midas (Wilhelmina, Wydette, Zonne en Zara).
Lijnenteelt
In de loop der jaren zijn er inmiddels verschillende hengsten gebruikt. Maar hoe wordt die keuze bepaald? Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van het principe van lijnenteelt. Dennis legt uit. Met lijnenteelt probeer je de goede eigenschappen bij beide ouderdieren te verankeren, echter zodanig dat de bloedlijnen van beide ouders op elkaar aansluiten, bijvoorbeeld een vaderlijn met gelijke gefokte (verwante) dieren, daar moet wel een ‘vrije’ moederlijn (niet aan elkaar verwant) tegenover staan. Wanneer je op basis hiervan een fokkerij gaat opzetten, moet je dit uiteraard wel met beleid doen en je verdiept hebben in de materie. De Bangaerde-fokkerij is zoals je zult zien sterk geënt op de combinatie Marshwood en Transy, en dan met name uiteindelijke Newton.
Uit de E-jaargang is er nog een tweede opvallende merrie: Engeltje, dochter van Twilight van Dorpzicht, de volle zus van Newton. Door een ‘gelukje’ kwam Twilight naar het Noordhollandse. Engeltje was een aparte, werd als tweejarige maatkampioen op de Jubileummanifestatie. Is de moeder van de eerste premie hengst Jazz, de enige goedgekeurde zwarte van deze stal. Engeltje stierf helaas al op zesjarige leeftijd. Twilght was enkele jaren daarvoor gestorven, op slechts negenjarige leeftijd, desondanks wel preferent, mede ook door eerste premie zoon Zorro van Dorpzicht.
In totaal kwamen er vier zwarte jonge ‘Bangaerde’hengsten aan de keuring. Jazz ontving zijn dekbrevet. Dollar (zoon van Wodette), Droef (zoon van Twilight) en Express (zoon van Steluta van de Vuurbaak) werden steeds in de allerlaatste ronde bedankt.
Helaas wist Jazz zijn afstammelingenonderzoek niet positief af te ronden. En zo zie je hoe moeilijk fokkerij is. Een hengst met een dergelijk papier zou in principe moeten kunnen fokken.
Om dit ‘gat’op te vangen kocht dochter Stephanie de Sinjeurdochter Onoclea B. van Stal Henro, kortweg ook aangeduid door Marja met Yoko Ono vanwege haar enorme behang. Ook voor deze merrie was er succes. Als twenter jeugdkampioen te Wenum, als driejarige kampioen kleine maat aldaar en twee jaar later in Kootwijkerbroek. ‘Daarna heb ik haar verkocht, vanwege de maat, en inmiddels was er weer voldoende eigen jeugd’. Maar ik heb veel plezier beleefd aan de merrie.
Mini
Alhoewel de middenmaatse zwarte altijd de boventoon hebben gevoerd, mag de aanwezigheid van de kleine bruine minimerrie Parlington Carly niet onopgemerkt blijven. In de jaren ’80 ging Dennis samen met Chris Mus voor het plezier naar de veiling in Reading. Ik had opdracht gekregen van mijn hoefsmid om daar twee mooie minimerries te kopen. De avond voor de veiling was mijn oog al op dat bruine veulen gevallen. En die bruine ging uiteindelijk ook mee naar huis. Toen de merrie enkele weken later kwam, was er toch de voorkeur voor een vos, maar inmiddels was Marja gecharmeerd van de merrie en bleef ze. Ze kon toen nog niet haar kwaliteiten vermoeden: twee jaar achtereen jeugdkampioen en reserve dagkampioen bij de oudere merries. In de fokkerij op achtjarige leeftijd al preferent! Haar eerste veulen is Gentleman, perlino, eerste premie en definitief goedgekeurd. “Het is bij Carly niet alleen spannend of het een merrie of een hengst is, maar ook welke kleur’. Ivory was de isabelkleurige merrie, die als driejarige alles wist te winnen. De tweede goedkeurde zoon is valk: Kameleon, ook bekroond met een eerste premie en inmiddels ook succesvol in Zweden. Het viertal werd toen compleet gemaakt door het primeerde hengstveulen van Vorden: Moszkowicz. Nadien werden nog geboren Naugty (v. Fairy Goldsmith), Olly’s (v.Kameleon), reserve veulenkampioen Vlinder (v.Jasper van ’t Heidepark), Zipper (v. Rutger), Abeltje (v. Kalypso) en tot slot Ballerina (v. Kalypso), die uitgroeide tot een eerste premiemerrie.
Toekomst
Een kwalitatief hoog niveau met uitsluitend eerste premie merries, die bovendien een of meerdere titels achter hun naam hebben staan. En dat is de uitdaging voor de komende jaren: dit niveau te blijven evenaren. Dat zal moeilijk genoeg blijken
Meer weten!?
U kunt altijd contact met ons opnemen.
Shetlandpony fokkerij Van Bangaerde- Tel:
- 0577-459913
- E-mail:
- info@bangaerde.nl